Walka z gatunkami inwazyjnymi musi być przemyślana

16 listopada 2011, 18:18

Jednym z poważnych zagrożeń dla środowiska naturalnego są obce, inwazyjne gatunki które wypierają gatunki rodzime. Z gatunkami inwazyjnymi usiłuje się walczyć poprzez fizyczną eliminację ich z ekosystemu. Tymczasem naukowcy z Princeton University ostrzegają, że czasem takie działania mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.



Rdzeń może więcej niż sądzono

12 lutego 2019, 13:43

Rdzeń kręgowy jest w stanie przetwarzać i kontrolować bardziej złożone funkcje, takie jak położenie ręki w przestrzeni.


© Médéric Boquienlicencja: Creative Commons

Szybkie czytanie to złudzenie?

21 marca 2007, 11:24

Według autorów kilku studiów, których wyniki opublikowano w aktualnym wydaniu pisma Journal of Vision, szybkie czytanie to złudzenie. Naukowcy podpierają swoje twierdzenia budową ludzkiego oka.


Wytrząsanie sposobem na otyłość?

3 lutego 2014, 12:59

U otyłych myszy drgania o niskiej częstotliwości prowadzą do odnowienia populacji limfocytów B i T. Prof. Ete Chan i Clinton Rubin ze Stony Brook University przekonują, że jeśli takie same efekty da się uzyskać u ludzi, codzienne "wytrząsanie" zapewniłoby korzyści kliniczne osobom cierpiącym na problemy immunologiczne powiązane z otyłością.


Sebastes borealis© NOAA

Znaleziono najstarszy haczyk na ryby

25 listopada 2011, 13:50

Na Wschodnim Timorze znaleziono najstarszy znany haczyk na ryby. Odkrycia dokonali naukowcy z Australijskiego Uniwersytetu Narodowego (ANU) pracujący na stanowisku w jaskini Jerimalai


Starożytna wizja robotów i sztucznej inteligencji

4 marca 2019, 11:28

Adrienne Mayor, historyk nauki z Uniwersytetu Stanforda, autorka książki Gods and Robots: Myths, Machines, and Ancient Dreams of Technology, dowodzi, że koncepcja sztucznych istot czy robotów występuje już w mitach i legendach sprzed co najmniej 2700 lat.


Trufle

Czekolada lepsza od całowania

16 kwietnia 2007, 17:45

Według naukowców, jedzenie czekolady jest 4 razy przyjemniejsze od całowania. Podczas rozkoszowania się smakiem wynalazku Azteków dwukrotnie wzrasta tętno, a mózg ulega pobudzeniu.


Nanocząstki do naprawy naczyń

19 lutego 2014, 07:39

Na Clemson University powstały nanocząstki, które mogą dostarczać leki, obierając na cel uszkodzone naczynia.


Przechodzenie chęci na czekoladę

8 grudnia 2011, 16:57

Niektórzy odreagowują stresy czy zmęczenie w pracy podjadaniem czekolady. Psycholodzy z Uniwersytetu w Exeter wykazali, że odchodząc od biurka i udając się na 15-min przechadzkę, można o połowę zmniejszyć wagę spożywanych batoników czy pralinek.


Dzięki nowej metodzie syntezy związków przeciwbiałaczkowych będzie można zarzucić hodowlę drzew

21 marca 2019, 13:21

Chemicy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu opatentowali metodę syntezy związków przeciwbiałaczkowych, które dotąd można było pozyskiwać wyłącznie dzięki głowocisom, np. Cephalotaxus hainanensis.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy